Een vreemd toeval

Een vreemd toeval.

Vorig jaar ontmoette ik Grietje Helder in Dokkum. Grietje is een dochter van Tjeerd Helder en ken ik nog van de zestiger jaren.

Haar vader was o.a. kermisexploitant met zijn bekende “draaide kip”, en mijn vader reisde toen de kermissen af met zijn frites tent. Zowel haar vader als mijn vader zijn inmiddels overleden, en beide behoorden ze niet tot het standaard type handelaar. Ik had haar de laatste jaren wel vaker zien lopen in Dokkum, maar dit keer raakten we in gesprek, en ik moest maar eens bij haar langs komen. Niet lang daarna heb ik dat gedaan, en het werd een hartelijk gesprek in haar overvolle woonwinkel. Enkele maanden later belde ze mij op: ze had een grote partij natuurstenen schouwen, en wilde die eigenlijk wel kwijt. Natuurlijk ging ik erheen, maar ze nam mij mee naar een stukje oud Dokkum waar ik nog nooit was geweest. Schuin tegenover haar woning, tussen de Wortelhaven en het Bolwerk doken we een smal steegje in waar een aantal hele kleine 80e20b31332b52b3c94462ff6b006000arbeiderswoninkjes staan.

Lees verder

Gemeente Dantumadiel gaat met burgers praten

“Gemeente Dantumadiel gaat met burgers praten.”
 
En dat is precies wat ik november 2008 ook al eens op papier heb gezet, n.a.v. een gemeenteraadsvergadering omtrent dit onderwerp.
De vergadering werd destijds uitgezonden op TV maar er was maar weinig reactie vanuit de bevolking. Blijkbaar is de drempel nog steeds hoog als hetd896343121864322ea2711c1e1182b56 om politiek gaat. Al met al lijkt een fusie met buurgemeenten van de baan, en is (verregaande) samenwerking met omliggende gemeenten blijkbaar nog wel een optie. Op dit moment gebeurd dat ook al, maar dan vooral in uitvoerende zaken als huisvuil, wagenpark en groenonderhoud. Dat zijn vrij eenvoudige zaken om in de praktijk te brengen. Maar hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op gedraaid als het om beleidsvoering gaat?

Te koop en te huur

Te koop en te huur.
 
Het is allemaal niet zo gemakkelijk op de huizenmarkt. Ook Broeksterwâld heeft ermee te maken gekregen. Sommige zaken zijn een direct gevolg van de economische omstandigheden, en anderen16440519e83a80431caa0525e89682dc een indirect gevolg. Het woordje krimp doet menigeen letterlijk inkrimpen en tegengas wordt er maar amper gegeven. Maar een paar dingen begrijp ik toch echt niet zo goed. Zo kreeg Broeksterwâld een paar jaar geleden een prachtig plan aangeboden m.b.t. de Ds. Feitsmawei. De Tseard Nautastrjitte en de Auke Jansstrjitte .De karakteristieke Van

De Hopla

De HOPLA-ZAK
 
Sinds enige tijd hebben we in Dantumadiel BOA’s. Nu dacht ik altijd dat boa een afkorting was van boa constrictor (een reuze wurgslang) of dat het van die kleurige sjaaltjes waren, maar bij ons in Dantumadiel is een BOA een Bijzondere Opsporing Ambtenaar. En blijkbaar moeten deze BOA’s hune7bf87a3d34c83ed57dad4c5d4a2198f geld verdienen met het opsporen van poepende honden, en van mensen die de stront van hun hond niet opruimen. Want de bijbehorende boetes zijn behoorlijk pittig. Nog pittiger dan de geur van verse hondenstront!