Strontenergie

Stront energie.

Verleden week viel hij weer in de bus: de afrekening van het elektrisch. En vanzelfs moesten we weer bijbetalen, en daar snapte ik weer niks van.
En dat komt helendal doordat de stroom duurder wordt, en niet omdat wij meer gebruiken. Het is zelfs zo dat wij minder gebruikt hebben dan verleden jaar, en dan nog bijbetalen! Dat ik had maar zo gedachtdat wij maar eens omzien moesten naar een anderen één die ons het elektrich leveren wil. Nu wil het zieso dat er op het heden f202febd1ac12f61da9903157f6d57d0heeltijd stukje op de televisie zijn van dongenergy, en dat leek ons wel wat, want stroom uit stront wil er bij ons wel in. Laatstens hadden we al groene stroom, maar dat is neffens mij een handeltje van de hoge mijnheren om het mensdom te laten denken dat het goed is voor de natuur. Dat nu gaan we over op stront. En dat moet best wel te doen zijn, want het gras om onze beerput heen is ook altijten veel hoger en groener dan de rest, en dat komt alleen maar door de warmte van de beerput.

Lees verder

Brandtonnen

 Brandtonnen op het platteland.

U kent ze vast wel, de bruin verroestte olievaten die veel gebruikt worden voor het verbranden van hout.
Het zijn eigenlijk gewone 200 liter olievaten/oliedrums waarvan één zijde is verwijdert, en waar vaak ook nog een vierkant gat aan de onderkant wordt gezaagd. Dit gat dient ervoor om extra zuurstof aan te trekken zodat het vuur beter brand, en ook om de079198520617820f57daffe5b81684dd asresten later gemakkelijker te verwijderen. In de kernen van de dorpen zul je ze niet vaak tegen komen, maar iedereen die ook maar een beetje op de rand van het dorp woont, en wat ruimte heeft, heeft er eigenlijk wel eentje. Veelal wordt er snoeihout in verbrand, maar vaak ook houtafval van de verbouwing, sloop of nieuwbouw. En natuurlijk gaat daar ook wel eens iets anders in dan alleen maar schoon hout. In principe is het verbranden van materiaal in zo’n brandton verboden, maar die wet wordt dus overal met voeten getreden.

Lees verder

Genaaid

Genaaid worden, of  je voelt je genaaid.  Beide keren is het iets negatiefs. Maar het kan ook een andere betekenis hebben, en dan bedoel ik niet het naaien en breien van kledingstukken, en ook niet iets erotisch, maar iets heel praktisch uit de wereld van de dakpannen.
Het gaat hier om “genaaide nokpannen”. Ik kan het mij niet voorstellen dat iemand zich hier iets bij kan24b539330cc81a2b71dcbdde22d0ff79bedenken, maar toch komt het in de praktijk nog heel sporadisch voor. Het zijn n.l. nokpannen die met veel geduld en vakmanschap met ijzerdraad weer aan elkaar zijn “genaaid” nadat ze waarschijnlijk door zwaar weer van het dak zijn geraakt en kapot zijn gevallen op de grond. Afgelopen week kreeg ik mijn tweede exemplaar te pakken in ruim 20 jaar tijd.

Lees verder

Hoe dom is Nederland

Hoe  dom is Nederland?

Soms denk ik wel eens dat men in politiek Den Haag en in mediacentrum Hilversum denkt dat heel Nederland het i.q. heeft van een walrus, en dat heel Nederland alles maar over zich heen laat komen! Enkele voorbeelden:

Weken na de aanslag op Theo van Gogh wordt nog steeds gesproken over een “vermoedelijke” dader. Dat komt toch wel heel belachelijk over, want deze vermoedelijke dader stond toch bijna letterlijk met een bordje in zijn handen met de tekst “ik heb het gedaan”!

In oktober komt een bericht naar buiten dat de politie het beoogde aantal bekeuringen nog niet heeft behaald. Prompt daarna volgen de grote verkeerscontroles, en vorige week zelfs een grootscheepse milieu controle. En dat zou dan allemaal gaan onder het mom van een grotere veiligheid (op de weg). Maar het is toch zo duidelijk als een klontje? Het is gewoon een inhaalactie om het quotum vol te maken!

Lees verder