Plestiek

Deze week was ik even een slagje om, en toen ik daar in het buitenuit was, vernuiverde het mij dat er haast geen koebeesten meer in het land lopen. Het is altijten een macht 9dd60ed23b192ceae2249c2458aa8b22gezicht als ze weer uit de stal komen en het land ingaan. Maar waar ik ook heen reed, het tilde op van schapen en knollen van de hobbyboeren, maar nergens het mooie zwart-wit in het land. Persoonlijk vind ik dat heel sneu, want als aanstens de toeristen weer komen in de meivankantie is er niks te bekennen van onze provinciale trots. Als die nog koebeesten willen zien, zullen ze wel wat borden en theepannnetjes moeten kopen in de soevenier winkels, want dat is straks het enigste nog.

Lees verder

PEB transformatorhuisjes in en rond Broeksterwâld

Deze week kwam er een aannemer bij mij langs met de mededeling “Ik heb een paar PEB transformatorhuisjes in onderhoud”.
En dan weet ik vrijwel meteen welk type dakpan hij zoekt.
De huisjes stammen vrijwel allemaal uit de twintiger en dertiger jaren, en heel veel daarvan zijn toch wel in een bepaalde stijl gebouwd: loeiharde rode of rood-zwart gevlamde stenen (vaak Gronings rood) en zwart verglaasde Romaanse pannen.
De huisjes zijn echt met oog voor detail gebouwd, met speelse verwerkingen van de stenen, zware ijzeren deuren, en mooie complete pannen gedekte daken.

Lees verder