Voorraad

Hoe meer hoe beter. Dat was het standpunt van mijn vader, en ik heb het zelf ook nooit erg gevonden om een grote voorraad goederen te hebben. Wij zitten nu eenmaal in een branche waar je geen goederen uit een boekje kunt bijbestellen: we hebben het wel, of we hebben het niet op voorraad.

Een nadeel van de handel in oude en gebruikte materialen is het feit dat er zo enorm veel soorten en maten goederen zijn gemaakt, en daardoor kunnen we het nooit op een grote hoop gooien. Vaak lijkt het spul wel op elkaar, maar zit er weer maatverschil op, of heeft het net weer een andere kleur. Steen en dakpannenfabriekjes hadden allemaal hun eigen kenmerkende materialen en afmetingen, vaak ook nog regionaal bepaald. Zo zijn de dakpannen, stenen en deuren uit de provincie Groningen veel groter dan die in onze provincie. Maar in onze eigen regio zijn de bedstede deurtjes en wanden weer veel kleiner dan in bijvoorbeeld de zuidwesthoek en de greidhoek: dit verschil zit hem in het feit dat het in “De Wâlden” allemaal veel armoediger was, en dus ook veel kleiner.

Lees verder

Fotografie

cb00796bd3dd614c7f49900f1991aa3eVandaag de dag kan er echt niets meer ongemerkt plaatsvinden, want vrijwel iedereen heeft wel een mobieltje met een camerafunctie. Daar komt nog bij dat fotografie voor iedereen bereikbaar is geworden sinds de digitale camera.

Voorheen was het n.l. zo dat een vol fotorolletje naar een bedrijf ging die de foto’s ontwikkelde, en dan weer terugstuurde naar de fotograaf waar het rolletje was ingeleverd. Als men de foto’s ging ophalen moest altijd eerst worden gecontroleerd of de foto’s wel goed waren, want ook de “misdrukken” zaten dan in het envelopje. Deed je dit niet, dan moesten alle foto’s worden betaald, dus ook de verkeerd genomen foto’s!  Je was dan de ontwikkelingskosten kwijt, en de kosten van het fotorolletje.  Vandaag de dag is dat allemaal anders, want direct na het nemen van een foto met een digitale camera kun je zelf de foto’s terugzien, en beoordelen op kwaliteit. Wat niet goed is wordt verwijderd, en de rest wordt meestal opgeslagen, al dan niet op een harde schijf, cd ROM of USB stick.  Wie ze daarna nog als een echte, tastbare foto wil kan ze laten afdrukken bij bijvoorbeeld de HEMA.

Lees verder

De Leeuwarder Skywalk

654ed8ff899b22f5fa2a31cb0d6e831cSinds maart 2012 is de Leeuwarder Oldehove optisch verkracht: door het aanbrengen van een glazen uitkijk platform is dit monument gedegradeerd tot een kermisattractie. Het beeldbepalende monument en kenmerk van onze hoofdstad heeft oorlogen doorstaan, de twisten tussen de Schieringers en Vetkopers “meegemaakt” en heeft staan trillen bij muziek evenementen. Het heeft ook staan trillen bij het aanbrengen van de lift in 1915, en ook tijdens de restauraties in 1910,  1972-1974, en recent in 1996/97. Werkelijk alles is er aan gedaan om dit markante gebouw te behouden.

Lees verder