Grafstenen

aba4d701b0ac4c830ee3e5de36b38fc9Hoewel het eigenlijk niet echt bij onze handel hoort, hebben wij er toch zo nu en dan mee te maken: grafstenen. Op zich is dit een hele vreemde materie, want mensen gaan er ook heel vreemd mee om. De een vindt het morbide en wil er eigenlijk helemaal niets mee te maken hebben, terwijl een ander juist de schoonheid ziet van het materiaal.

En dat is precies het raakvlak met onze handel, want de echte oude grafzerken zijn eigenlijk allemaal gemaakt van Belgisch hardsteen. De laatste jaren kunnen de groeves in België eigenlijk geen kwalitatief goed materiaal leveren (althans niet genoeg om aan de vraag te voldoen) en daardoor zien veel mensen de mogelijkheden van oude zerken. Voorheen werden oude zerken vaak ergens achter het kerkhof gedumpt, of belanden ergens achter in een boerenpad.

Lees verder

Help, ik ben een kuddedier!

369199abfad73478b3704b71fe3458b6Sinds afgelopen weekend weet ik het zeker: ik ben een kuddedier! Het valt mij verschrikkelijk moeilijk om dit toe te geven, maar het is overduidelijk. Tientallen jaren was ik eigenlijk van mening dat ik niet aan alle hypes meedeed, de rages in de kleding aan mij voorbij liet gaan, en mij vooral geen dingen liet aanpraten. Zo draag ik GEEN zonnebril boven op mijn hoofd (binnen en buiten) i.p.v. op de neus, draag ik geen sjaal om mijn nek binnenshuis, en loop ik niet voorop in de mobieltjecultuur.

Lees verder

Archeologie op De Broeck

Verledene week stond in de krant dat archeologen aan het zoeken geweest waren naar een oude stins krekt buiten Damwâld, richting Walterswâld. Vanzelfs hebben ze daar niks gevonden, want in vroeger tijden woonde de adel aan de zuidkant van Damwâld. Eigenlijkst precies de omgeving waar De Broek nu ligt! En het stak ook niet op één of meer kastelen, het het barstte ervan! Uit oude stukken in het Fries Museum heeft blijken gedaan dat het een soorte van goudkust was waar de edelen maar graag komen mochten.

En dan is het ook niet meer zo nuiver dat wij een Labadisterbosk hebben op De Broeck, want dat was een sekte van knappe koppen en edellieden, en die wilden vanzelf ook allemaal naar ons toe! Maar nu die Centrale As er aan zit te komen lijkt het mij de kortste klap dat ze ook nog even wat bodemonderzoek doen op De Broek. Hier vinden ze altijd wel wat, want hier stonden de kastelen en stinzen zo dicht opmelkander dat ze elkaar uit de ruiten wel beroepen konden! En dat was vanzelfs ook wel mooi, want het was benij  allemaal familie van elkander. Uit en door zat er wel wat import tussen, maar dat is nu nog zo!  Op De Broek is ook haast alles familie van elkaar met hier en daar wat import! Nu moeten ze daar vanzelfs niet teveel en te lang mee doorgaan, want dan komen er op het laatst alleen nog maal halven en driekwarten op de wereld.

Lees verder

Die k.t computer

9e6b79009f7bcea68eb75bb9bacfd1a9Als het om elektronica ging, had mijn vader een hele simpele instelling: er hoeven maar twee knoppen op te zitten, n.l een volumeknop en een aan-uit knop!  Eind jaren zestig en gedurende de hele periode daarna ging de ontwikkeling van radio, TV, platenspelers  enz. steeds sneller. Er kwamen steeds weer nieuwe systemen op de markt, de één nog beter en sneller dan de ander. Waren er eerst alleen nog bandrecorders en platenspelers, al snel werden deze opgevolgd door cassettespelers en videobanden. Allemaal met hun eigen banden en systemen. Die trend van toen is eigenlijk heel goed te vergelijken met de snelle opeenvolging van mobieltjes en computers zoals we die nu zien.

Lees verder