De nieuwe Pipegael

b4464f75bd118bab705aa2552f5f1d88Op dit moment verzuipen we bijna in het regenwater, maar als er straks nog een horrorwinter komt, ben ik er klaar voor. Een paar weken geleden heb ik n.l. een emmer strooizout gekocht.  De opbrengst van deze huis aan huis actie is voor ons “nieuwe”dorpshuis De Pipegael.  Het is vanzelfsprekend dat het dorp een eigen bijdrage moet leveren, zowel geldelijk als met zelfwerkzaamheid.

Lees verder

Klompen

01e1f277613f071df84799fafd9a5d5dZoals velen wel weten of onderhand wel hebben begrepen, loop ik dagelijks op klompen. Geen Zweedse klompen, geen “learkeklompen”, maar kapklompen  of ook wel kropklompen genoemd. Dat was ook de reden om één van de rubrieken van deze site “Op klompen door de Broek” te noemen.  Vroeger was de klomp een teken van armoede, het was het schoeisel voor de arbeiders. Vandaag de dag is dat wel even anders, want ondanks het feit dat klompen tegenwoordig machinaal worden vervaardigd zijn ze echt niet goedkoop. Een stel klompen kost zo rond de € 28,00 en als je daarbij dan bedenkt dat schoenen toch langer meegaan dan klompen is het al snel duidelijk dat een klompdrager duurder uit is.

Het overgrote voordeel van klompen is wel dat je nooit en te nimmer zweetvoeten krijgt, en ook eigenlijk nooit koude voeten of tenen hebt. Dat voordeel verdwijnt weer als de klompen bijna zijn doorgesleten en zo dun zijn geworden door slijtage dat ze gewoon vocht doorlaten. Veel mensen laten deze bijna versleten klompen liggen voor de droge zomerperiode omdat er dan geen vocht meer doorheen komt. Daar komt nog eens bij dat juist deze bijna versleten klompen het lekkerst dragen omdat ze geheel zijn afgesleten naar de stand van de voet. En ja, ons bint sûnig!

Lees verder

De schoorsteen moet roken (deel 5)

De aanbesteding.683d3b354f2a259030b6ac081d85bb57

Handel doen is een kwestie van gunnen. Veel werk en handel wordt onderhands gegund: er hoeven geen echte offertes gedaan te worden, want men kent elkaar, het werk en de uitvoering. Vaak zijn het oude handelsbetrekkingen die soms al generaties lang bestaan. En zolang iedereen tevreden zijn, en de prijzen een beetje marktconform zijn dan is er in een periode van groei en welvaart geen enkel probleem.

Lees verder

De schoorsteen moet roken (deel 4)

640ac695afc0e95d6462cd05e274ba3b

Slaapcomfort en wooncomfort.

Wie regelmatig de TV reclames bekijkt, ziet een groot aanbod van matrassen en bedden voorbijkomen. De één nog mooier en beter dan de ander. De ene ondersteunt de rugwervels, een ander is antistatisch, waterbedden etc etc.

Specialistische bedrijven die handelen in slaapcomfort. Zolang de knip maar opengaat. Zelf hebben we enkele jaren geleden ook een behoorlijk duur matras gekocht van een bekend buitenlands merk, want duur zal wel goed zijn!  Nou, nee dus!

Lees verder