Ike van der Meulen

d1fcab3f86f3928deeb0c2da5760004c“De tiid hald gjin skoft”.  Alles gaat z’n gangetje, en de wereld draait gewoon door. Toch zijn we inmiddels op een leeftijd aangekomen dat we de rouwadvertenties wat beter bekijken, en zo nu en dan naar de kerk moeten ter condoleance.  Soms  voor mensen die eigenlijk te vroeg het aardse bestaan verlieten. Zo ook zaterdag 15 oktober j.l. : de begrafenis van Ike van der Meulen.

Ike was “een mensen mens” en op en top een kroegbaas. Iemand die het liefst altijd mensen om zich heen heeft, en graag een gesprek begint met anderen, en die zich beter voelt naarmate er meer mensen in zijn buurt zijn.  We waren die zaterdag dan ook niet al te laat van huis gegaan, omdat we wel wisten dat er veel mensen te verwachten waren.

Lees verder

Gemeentepolitiek Dantumadiel.

fc5d5ce06f7b15a48ef38549dac2c380Geen knip voor de ogen waard. Dat is ongeveer de waarde van de gemeente politiek in Dantumadiel.  Onze gemeenteraad rammelt, en kraakt in zijn voegen. Het was ook zeker te verwachten: daadkrachtige personen zijn op dit moment moeilijk te vinden in de raad, en onderlinge verschillen in bepaalde partijen zorgen voor tweespalt. Door de komst van Romke Postma was er weer enig elan te bespeuren, maar dat juist deze persoon de zaken op scherp stelt en voor grote onrust zorgt, had ik niet verwacht.  Het lijkt er meer en meer op dat Postma D’82 gebruikt als spreekbuis voor zijn eigen mening, en voorbij gaat aan de partijbelangen. Het naar voren schuiven van Jouke Dantuma als beoogde opvolger van Marianne Hofs is op z’n  zachtst gezegd  zeer ongebruikelijk. Ook zijn uitspraak dat dit volgens hem de enige geschikte persoon zou zijn voor deze zware functie slaat de plank volledig mis. Er waren meerdere personen voorhanden met politieke ervaring, en zonder meer geschikt voor deze functie. Ook binnen de eigen partij!  Maar blijkbaar ziet Postma grotere verbanden, waarin deze kandidaten niet passen.

Lees verder

Nog niks, of alweer niks? De Kruisweg.

77151bad667e5242b293397e6b7be7b9Sinds vorige week is de soap rond De Kruisweg opnieuw opgestart. Dit statige pand op zijn prominente plek in het centrum van Damwâld is inmiddels verworden tot een politieke speelbal. Bijna een handvol wethouders en twee burgervaders zijn er inmiddels mee bezig geweest, dorpsbelangen zijn aan het lijntje gehouden, de bevolking is op het verkeerde been gezet, en gemeenschapsgeld lijkt niet meer waard te zijn dan monopolygeld.

Lees verder

Het heeft zo moeten wezen.

2598ad8526b155c8209fdc0d71f43cdfLaatstens stond er een stukje in de krant over een boekje met Friesismen. Omdat ik dat niet helendal snapte heb ik het maar aangetuigden als ik eerlijk ben kan ik mij er niet bij dat hier een boekje van is gemaakt want er staat niks vreemds in!

Niks geen brijke dingen of krom praat maar zoals het hier bij ons in de Wouden hoort. Het boekje heet “Mijn vrouw naaide uit” dat ik dacht in het eerst aan nog dat het over scheidings gaan zou maar dat was niet zo. Maar al met al heeft het zo moeten wezen dat dit boekje er net kwam toen ik met schrijven ging aanvangen. Kijk, het is ziezo gelegen dat ik wel een aardig poepje schrijven kan en dan niet in dat moderne hollands vol met engelse nuiveraardigheden maar gewoon zoals het bij ons op de dijk gepraat wordt. Een beste poos terug stonden er in de Leeuwarder Krant ook altijd van die mooie stukjes in over Bokwerd die ik altijd heel goed snapte maar jammer genoeg is dat weer gedaan dat nu moet het maar worden van mijn kant

Lees verder