Bodemvondsten boven Damwâld

Tijdens mijn lagere school periode had ik achteraf gezien een vreemde hobby: ik verzamelde en zocht oude pijpenkopjes. Kalkpijpjes uit de 17e , 18e en 19e eeuw. Deze zijn vooral gemaakt in en rond Gouda, en werden daarom vaak Goudse pijpen genoemd. Maar ze werden in heel Nederland gebruikt en dus ook in onze omgeving. Brak de pijp, dan werd deze gewoon weggegooid en zo vinden we in heel ons land overal pijpenkopjes en onderdeeltjes daarvan. Bij graafwerkzaamheden en het omploegen van percelen grond komen er dan ook altijd stukjes naar boven.

Na schooltijd sprong ik dan ook altijd snel op mijn fietsje en ging kijken waar ze aan het (diep)ploegen waren. Geduldig zocht ik dan hele percelen omgewoelde grond af naar kalkpijpjes en onderdeeltjes daarvan. Natuurlijk kwam ik ook heel veel andere zaken tegen zoals fossielen, speerpuntjes, munten, gebruiksaardewerk etc. Alles ging mee naar huis waar het grondig werd schoongemaakt, vaak tot groot ongenoegen van mijn moeder. Het was altijd een modderige boel en de houten Sorbo afwasborstel was na dit gedoe eigenlijk niet meer bruikbaar voor huishoudelijke doeleinden..

Lees verder

Lading

Lading is vrij vaak een probleem: te groot, te lang, te breed en (vrij vaak) te zwaar.
Daarnaast is het transport een groot deel van de kostprijs, en daarmee ook van de verkoopprijs. Vooral klanten die iets bij ons hebben gekocht, en dit zelf willen vervoeren, hebben vaak een te simpele voorstelling van zaken.
Zoals bijvoorbeeld de snackbareigenaar uit Den Helder; hij moest en zou een eikenhouten kerkbank meenemen in zijn bestelbus.
De kerkbank was ruim 6 meter lang, en de laadvloer was bijna 3 meter lang!

Met een achteruitstekende bank, en één open portier is hij de Afsluitdijk over gegaan.
Maar het kan nog sterker: op een gegeven moment koopt een klant bij ons een vrij grote staande houten schouw.
Een staande schouw is in feite een gewone schoorsteenmantel, met daarboven een opbouw die reikt tot het plafond.

Lees verder