Dantumadiel Battle?

Afgelopen donderdag was er een politieke discussie avond in Damwoude, die van tevoren was aangekondigd als een “Dantumadiel battle”.
Bedoelt voor de kiezers, om verschillen en overeenkomsten te vinden.
Op de aankondiging stond letterlijk te lezen “laat je stem horen”.
Het werd echter geen battle, maar een gezellig en vriendschappelijk onderonsje van de 6 aanwezige lijsttrekkers.
In zijn afronden praatje zei burgemeester Aalberts nog letterlijk “zo doen wij dat in Dantumadiel”. Maar voor de zoekende en zwevende kiezers was hier helemaal niks te vinden, en al helemaal geen discussie.

Grootste oorzaak hiervan was m.i. het ontbreken van een microfoon in de zaal.
De weinige vragen uit de zaal werden een aantal malen onbevredigend beantwoord, en zelfs een paar keer helemaal niet beantwoord!
Omdat discussieleider Van der Woude de microfoon vrijwel de gehele avond niet uit handen gaf, was er totaal geen interactie met de mensen in de zaal!
Zelfs de lijsttrekkers grepen diverse malen letterlijk naar de microfoon omdat deze gewoon voor hun neus werd weggetrokken, nog voor de zinnen en antwoorden waren afgemaakt!
Ook werden diverse vragen afgedaan met de opmerking “daar hebben we in de Raad al meerdere gesprekken over gevoerd”. Maar wat heeft de kiezer daar aan?
Die wil duidelijkheid, standpunten en visies.
Het onnodige geneuzel van Van der Woude over het uitlopen van de life uitzending van RTV NOF was dan ook compleet overbodig: op deze avond zou de gemeentelijke politiek uit de doeken worden gedaan, hier zou strijd worden geleverd over de standpunten.
Maar de enige strijd die werd geleverd deze avond was de strijd van de discussieleider met zijn stopwatch, om vooral maar niet te ver uit te lopen.
Alsof politiek met een klok werkt!
Nee, wie deze avond een echte strijd wilde meemaken, kon beter naar de discussie kijken tussen Balkenende en Bos.
Wat ik persoonlijk ook heel jammer vond, was de afwezigheid van nieuwkomer LLD.
Omdat nieuwe bezems schoon vegen, en nieuwkomers zich toch ook moeten manifesteren, was er vanuit deze partij misschien nog iets van vuurwerk te verwachten geweest.
Maar vanwege het feit dat deze partij een dergelijke avond beschouwd als verspilling van gemeenschapsgeld, waren zijn niet aanwezig.
Achteraf gezien kregen ze nog gelijk ook: het was inderdaad verkwisting van gemeenschapsgeld!
Als men weer eens zoiets gaat organiseren zal er toch echt een interruptie microfoon in de zaal moeten staan, om zodoende kritische vragen te kunnen stellen, en discussies uit te lokken.
Nu was er de vraag om vooraf de vragen op briefjes aan te leveren: op die manier krijgt de vragensteller dus nooit de gelegenheid om te reageren op het antwoord!
Maar misschien was het wel een bewuste keuze om dat juist niet te doen, om zodoende al te kritische vragen te voorkomen, en uit de weg te gaan!
Zelf had ik toch nog wel een paar kritische opmerkingen op voorraad, maar gezien het verloop van deze avond heb ik mij maar niet geroerd.
Gelukkig maar voor de discussieleider, want die had het al zo moeilijk met zijn klokje.
Jammer dat de landelijke politieke vervlakking nu ook te vinden is op gemeentelijk niveau.