Het mag wat kosten.  Toch?

Soms zijn klanten zo dankbaar dat ze een bepaalde soort dakpan bij ons vinden, dat ze spontaan een fooi geven. Begrijpelijk, want het kan soms écht een probleem zijn, en het is behoorlijk vervelend als een dak open ligt. In dit soort gevallen is de prijs geen enkel probleem. Maar die prijs kan voor een ander soms wel een probleem zijn. Twee voorbeeldjes. Vorige week komt er iemand bij mij, en 1deze man heeft welgeteld 1 gebruikte sneldekpan nodig omdat ze die op het dak kapot getrapt hebben tijdens het schilderen. Hij had een stukje meegenomen om daarmee het merk en de kleur te  zoeken.  Ik herkende in het brokje direct de pan, en liep naar achteren waar de betreffende partij pannen stond.

“Hoeveel bent u er nodig?”

“Eentje”

“Eentje?”

“Ja, meer heb ik er niet nodig. En wat kost 1 zo’n pan?”

“ € 0,50 p/st”

“Dat is veel te duur. Op Marktplaats staan ze ook,  Gratis ophalen”

“Maar wat doet u dan bij ons?”

Ik heb me omgedraaid, en ben teruggelopen naar mijn kantoor, en heb de klant midden op ons terrein laten  staan.  Dan loop je dus naar achteren, staat de man te woord, krijg je te horen dat € 0,50 voor 1 dakpan te duur is, en krijg je nog een trap na ook. Maar deze week had ik er nog eentje. Op een middag rijdt iemand op zijn fiets ons erf op, en vraagt wat gebruikte betontegels kosten. 

“Die kosten € 0,40 p/st”

“Dat is duur, dan moet ik even nadenken”

In de veronderstelling dat het totaalbedrag misschien te hoog vond, vroeg ik hem hoeveel tegels hij eigenlijk nodig had.  Tja, om het gesprek gaande te houden moet je toch iets doen.

“2”

“U heeft 2 tegels nodig?”

“Ja, 2.  Maar daar moet ik dan nog eens over nadenken, want ik vind het wel duur.”

tegels

Hij stapte op zijn fiets en vertrok. Kijk, wie even zoekt op Marktplaats kan heus wel ergens tegels vinden die gratis zijn. Meestal moet je dan alles meenemen en zelf uit de betrating halen. Dat traject hebben wij al gedaan. Ze staan keurig op pallets, klaar voor een tweede ronde. Prijstechnisch is het een waardeloos product, want het is veel werk, zwaar werk, en ze brengen nog steeds minder op dan de helft van de nieuwprijs.  Veel werk voor weinig omzet. Maar er is nu eenmaal altijd vraag naar, en dat is dan ook de reden dat wij dit artikel nog altijd op voorraad hebben. Maar ik begrijp niet wat iemand duur kan vinden aan € 0,80  voor twee tegels. Misschien vindt hij ergens in de buurt van de nieuwe Centrale As ergens een puinbult waar wat tegels liggen, want dat is de enige manier om ze goedkoper te vinden. Stelen kan natuurlijk ook nog. Dat is ook een stuk goedkoper. Gelukkig gaan de meeste dingen goed, en mijn hobby is mijn werk geworden. Ik blijf het nog steeds leuk vinden, maar soms moet je toch wel heel erg geduldig zijn met mensen. En dat is dan wel heel zacht uitgedrukt!                                                                                                            

Geef een reactie