De 40.000e

In 2007 stapte onze zoon nietsvermoedend een bus in van Conexxion om een daluren kaartje te kopen. Voor hij goed en wel begreep wat er gaande was, was hij omringd door allerlei mensen, waaronder gedeputeerde Ton Baas. Wat bleek?  Hij was de 100.000e  koper van zon daluren kaartje, en werd door allerlei Overdonderdmensengefeliciteerd en kwam ook gelijk op de foto.  Natuurlijk een bos bloemen en een jaar lang gratis reizen met de bus. Afgelopen zondagochtend stapte ik net als alle andere zondagen om 10 voor acht het zwembad in van Burdaard ( in het MFC )  om op alle gemak wat baantjes te trekken. Normaal wordt ik vergezeld door mijn vaste zwemfan Hans Hofs, maar deze was dit keer  verhinderd.  Hij moest zo nodig

strandzeilen met wat familieleden. Om 10 voor 8 op zondagochtend ligt het water er nog als een spiegel zo vlak, m.a.w. er is nog niemand. Meestal druppelt direct na ons de één na de ander binnen, en om half negen komen de leszwemmers.  De doorgang naar het zwembad was deze ochtend  versierd met vlaggetjes, en ik dacht meteen dat er weer eens een kinderverjaardag (zwemfeestje) was geweest. Maar dit keer was het anders: ik werd direct opgevangen door eigenaresse Anita die mij feliciteerde. Wat bleek? Ik was de 40.000e bezoeker van het bad sinds de opening in april 2012. Een mooie prestatie voor zo/n kleinschalig bad in zo’n klein dorpje! Felicitaties, 3 zoenen,  foto’s en een pasje voor 10 maal gratis zwemmen.

Prachtig natuurlijk, maar ze wist dat wij iedere zondag met z’n tweeën kwamen, en daar had ze nu ook op gerekend. Want ze beschouwde ons beiden gewoon als de 40.000e om de één niet voor te trekken op de ander. Jammer voor mijn vaste maat, maar de felicitaties en gebak waren nu voor mij alleen. De afgelopen maanden, zelfs jaren, is er heel veel geschreven over de zwembaden van Dokkum en De Westereen. mfc Het bad van De Westereen moest dicht vanwege de bezuinigingen in Dantumadeel, en de toenmalige wethouder Marianne Hofs (inderdaad, de vrouw van mijn zwemmaat)  kreeg het flink voor de kiezen. Uiteindelijk werd het bad geprivatiseerd en was de lol er voor veel zwemmers wel van af. Het subtropische bad van  Dokkum kwam onlangs in het nieuws m.b.t. de slechte hygiëne en slecht functionerend personeel. Jammer allemaal.  Maar dan Burdaard: daar staat een Multi Functioneel Centrum waar veel dorpen een voorbeeld aan kunnen nemen.  Burdaard zit op dit moment in de lift. De super is weer open, net als de bakkerij, er is een kleinschalig industrie terreintje aangelegd en er wordt nu een recreatiepark gerealiseerd! Daarbij werd Hotel It Posthûs  uitgeroepen tot Beste Hotel. Het is Sjoerd gegund.

Krimp of geen krimp, er is dus wel degelijk nog iets mogelijk in onze regio. Maar het komt niet vanzelf. Er moet een sterke motor achter zitten. Misschien de middenstandsvereniging, misschien dorpsbelang. Maar stilstaan is achteruitgang!!!!!!!

Geef een reactie