Dorpsfeest in Zwaagwesteinde

Dorpsfeest in De Westereen?
 
Dinsdagochtend 20 november. Deze ochtend had ik diverse dingen te doen, waaronder een bezoekje aan het TPG steunpunt in De Westereen.
Omdat wij zelf geen postkantoor hebben in Broeksterwâld, en3106768640fd2d3282ca97e65a14ef13 die in Damwâld is opgeheven, zijn wij voor geldhandelingen e.d. afhankelijk van De Westereen.
Toen ik maandagochtend zo rond 10 uur De Westereen binnenreed, kwam ik luid toeterende auto’s voorbij, en hingen overal vlaggen uit. Had dit iets te maken met een (verlate) intocht van St. Nicolaas? Leek mij niet echt logisch op maandagochtend. Het volgende wat in mij opkwam was het dorpsfeest. Maar dat kon het ook niet zijn, want dan had ik al onder de grote en versierde ereboog aan de rand van het dorp moeten doorrijden, en dat was niet het geval.
Het werd mij pas duidelijk toen ik de straat inreed waar ook het postkantoor te vinden is: reporters met microfoons, cameraploegen en bestelwagens van diverse TV station met op het dak grote schotelantennes. De mogelijke dader van de moord op Marianne Vaartstra was opgepakt, en dat is blijkbaar voor een groot deel van de inwoners van De Westereen een reden om de vlag uit te steken. Een zwaar overtrokken reactie. Natuurlijk was ik ook blij toen ik het nieuws hoorde en las, maar om dan de vlag uit te steken vind ik echt belachelijk. En zeker als je de voorgeschiedenis erbij betrekt, zoals het 52e9f56eeb486b08967750cbbb53f7e6incident met het gooien van de eieren, de bewaking die destijds werd ingesteld omdat jongeren het AZC in Kollum in brand wilden steken, de incidenten bij het AZC in Dokkum door de zogenaamde Lonsdale jongeren, en het eeuwige gedram dat “die zwarten” het wel gedaan moesten hebben.
Ik durf zelfs wel te stellen dat de dood van Marianne de aanleiding is geweest voor heel veel mensen om te stemmen op Geert Wilders. Precies in het gebied rondom De Westereen zijn heel veel Wilders aanhangers te vinden. Dat is geen veronderstelling, dat zijn gewoon keiharde feiten!
Het zal voor velen dan ook een teleurstelling geweest zijn dat het een “gewone” inwoners was uit een buurdorp. Maar overal hingen de vlaggen uit. Uit blijdschap? Medeleven met de familie Vaartstra? Zelf begrijp ik het niet helemaal, want als we nu ineens overal de vlag voor moeten uitsteken, dan is Oudwoude zwartgekleurd. Zwarte vlaggen uit medeleven voor de familie van de verdachte. Als we er vanuit gaan dat de verdachte al die jaren zijn grote geheim met niemand heeft gedeeld, dan is zijn familie nu ook slachtoffer. Zijn vrouw, zijn kinderen, zijn ouders, en mogelijke andere familieleden. Maar ook de naaste buren en overige kennissen. Kunnen zijn vrouw en kinderen ooit weer een gewoon leven opbouwen in Oudwoude? Kan het boerenbedrijf blijven bestaan? Er is op dit moment nog veel onduidelijk over de verdachte en zijn eventuele beweegredenen, maar een oudere inwoonster van Oudwoude wist het op TV heel goed te verwoorden: De Westereen viert feest, en Oudwoude rouwt.

Geef een reactie