Gedenktekens.

Gedenktekens.

Op dit moment heb ik een wit marmeren kruis te koop. Het is 85 cm hoog en is afkomstig van een geruimd graf. In de advertentie op Marktplaats heb ik in de omschrijving o.a. gezet “ te gebruiken op een dieren graf, of als berm kruis”.
e2e29f113306144b5d480d325f33155d

U kent ze vast wel: de gedenktekens die je soms langs de weg in de berm ziet staan. Vrijwel altijd is hier een ongeval geweest waarbij één of meerdere doden te betreuren vielen. De nabestaanden plaatsen hier later dan zo’n aandenken, soms een klein veldkeitje, soms een kruis met lantarentjes e.d, en soms zijn het ware graven.  Wie veel op de weg zit weet er klakkeloos 5 of 10 te noemen.

 Eigenlijk is zoiets verboden, maar de wegbeheerders en de lokale overheden doen er niet moeilijk over. Echt beleid is hier niet voor, en meestal laat men deze plekken ongemoeid, en wordt er bij het onderhoud en maaien van de bermen rekening mee gehouden. Soms houdt men een periode van 5 jaar aan, maar op plekken staan ze 75d0204082303e34e8a64d257519cadbsoms al veel langer.

Niet iedereen doet zoiets. Het is ook iets heel persoonlijks, want iedereen heeft hier een ander idee bij. In onze eigen omgeving zijn hier ook een paar voorbeelden van. Op acc444dff2402dd5536fd1299bd1e458woensdag 22 december 2010 vond er een eenzijdig ongeval plaats op de Schwarzenbergloane tussen Damwâld en Broeksterwâld. De 29 jarige Willy Boonstra kwam hierbij om het leven. Op de bewuste plek is niks terug te vinden. Ook op de plek waar “Lange” Riek Zwaagstra op 3 Augustus 2009  op 74 jarige leeftijd is overleden, na met zijn fiets in een sloot te zijn gereden langs de Patrimoniumweg, is niets tastbaars te vinden. Maar toch is er in Broeksterwâld wel zo’n plek te vinden.  Waarschijnlijk bent u er vele honderden malen langs gereden. Diegenen die al vrij lang in ons dorp wonen weten misschien nog wat hier heeft plaatsgevonden, maar zeer waarschijnlijk weten de meeste inwoners van Broeksterwâld hier niets (meer) van. Op zich ook niet eens heel verwonderlijk, want het is inmiddels alweer 16 jaar geleden. En eerlijk gezegd hoor ikzelf ook tot die groep. Het gaat om de beide kruisen bij het Total Tankstation aan de Haadwei, voorheen de Fina pomp van Tjeerd Annema.

Hier overleden op 17 oktober 1996 twee jonge mensen, n.l. de 25 jarige Sytze Broersma uit Kollumerzwaag en de 21 jarige Hennie van der Veen uit Damwoude. Beiden waren op slag dood  zonder dat zij hier schuld aan hadden. Hun auto werd frontaal aangereden door een zware vrachtauto die net had geprobeerd om een aanrijding met een NUON busje te voorkomen. Hij kwam hierdoor op de andere weghelft en veroorzaakte daarbij dit droevige ongeval.Op 19 juni 1997 werd de bestuurder van de vrachtauto, een man van 40 jaar uit Birdaard, veroordeeld tot € 1000,00 boete en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar. De veroordeling was op basis van gevaarlijk rijgedrag, omdat de chauffeur van de vrachtauto destijds een paar collega´s zag, de hand op stak en claxonneerde. Volgens de chauffeur  slechts een paar seconden, maar blijkbaar was zijn aandacht op het verkeer verslapt, want hij schrok van een NUON busje voor zich op de weg, en maakte daarop een corrigerende stuurbeweging waarbij hij toch nog het busje raakte en vervolgens zelf de andere weghelft opreed. Met het fatale gevolg.

De gedenktekens staan er dus al vrij lang, en worden keurig meegenomen bij het maaien van het grasveld. Vorige week kwam ik deze gegevens tegen op het Internet, en had ze toch maar even uitgeprint. Toevallig kwam de huidige bedrijfsleider van het tankstation  bij mij, en zag het artikeltje op tafel liggen. Hij heeft ze meegenomen om te kopiëren. Waarschijnlijk weten veel van zijn collega´s van het tankstation de ware  toedracht ook niet.  En dat hoeft natuurlijk ook niet. Het leven gaat gewoon door, maar voor familieleden, vrienden en betrokkenen blijft zoiets heel belangrijk.

Geef een reactie